Waterbuffer Spangen

Hoe maak je iets onzichtbaars zichtbaar?

Met een feest voor de hele buurt, met activiteiten en informatie, met educatie en spel hebben wij de omwonenden en schoolkinderen uit de buurt kennis laten maken met het bijzondere regenwater opvangsysteem dat diep onder hun plein is gerealiseerd.

Wat is de ondergrondse waterbuffer in Spangen, Rotterdam?

Wateropvang tijdens harde buien en regenwater hergebruik in droge periodes wordt steeds belangrijker. In Spangen gebeurt dat met de ondergrondse Waterbuffer. De Waterbuffer is hierin uniek voor Nederland.

Een reuze krattenveld ligt onder het Spartaplein in Spangen. Een technische installatie zorgt dat het water, opgevangen van het dak van het Spartastadion, diep onder de grond wordt opgeslagen nadat het door een 'filter' van planten en zand is gezuiverd. De club Sparta gebruikt het opgeslagen water om het voetbalveld ermee te besproeien.

Waar is de plek voor 1.400.000 liter regenwater?

Boven het nieuwe waterbergingsysteem is voor de buurtkinderen een CruyffCourt gerealiseerd. Een grote aanwinst voor de buurt, maar de regenwateropvang werd daarmee meteen onzichtbaar.

De bewoners van Spangen wisten niet dat er eigenlijk iets bijzonders onder hun plein gebeurde. Om meer bewustwording te creƫren hebben we een feest rondom water en de waterbuffer georganiseerd. Wij wilden alle buurtbewoners laten weten van het stukje toekomstbestendige stad aan hun voeten.

Een feest om kennis te maken met de waterbuffer

Bewustwording in de omgang met water is een belangrijk thema in deze tijd. Bijvoorbeeld over gebruik of afvoer van regenwater, maar ook van het gebruik van drinkwater en het feit dat dit plein in Spangen ver onder de zeespiegel ligt.

Voor de feestelijke opening van de waterbuffer hebben wij de communicatiestrategie ontwikkeld en uitgevoerd. Wij waren ook verantwoordelijk voor de organisatie van het gehele programma waarvoor we verschillende organisaties hebben uitgenodigd om activiteiten rond het thema water aan te bieden.

Kinderen konden over water leren en erover dichten, rappen en experimenteren. Families kregen advies over hoe zij hun tuin regenwatervriendelijk kunnen maken. Tijdens de bouwactiviteiten op het plein hebben wij aan schoolklassen uit de buurt rondleidingen en uitleg gegeven over hoe de waterbuffer werkt en waar het water uiteindelijk belandt.

Dit project is gerealiseerd in samenwerking met Meriam Beek, Natuurlijk Spangen, in opdracht van de gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap Delfland, dat met projecten als deze de waterbewustwording van bewoners wil bevorderen.

Als lid van Stichting Natuurlijk Spangen en buurtbewoner ben ik nauw betrokken geweest bij de komst van de ondergrondse waterbuffer in Spangen.